DATE DESPRE AUTOR :

Copilăria lui Ion Luca Caragiale

La 30 ianuarie 1852, în satul Haimanale, lângă Ploieşti, se năştea cel care avea să devină marele cronicar satiric al epocii sale.Pe mama lui, o chema Ecaterina Caraboa, pe tatăl său Luca Caragiale,iar pe sora lui, Elena.Micul Ion Luca a zburdat până a fost dat la şcoală, prin poienile pădurii mănăstireşti, din apropierea casei.

Anii de şcoală

În 1859, Caragiale merge la şcoală.Primele învăţături le primeşte de la preotul Marinache, parohul bisericii Sfântul Gheorghe din Ploieşti.Ion urmează cursul primar (clasele a II-a până la a V-a) la Şcoala domnească nr.1 din oraşul său natal. Fără prea multă bătaie de cap şi râvnă după distincţii, dar prevăzut cu putere de asimilare şi memorie, Ion Luca reuşeşte al treilea, premiant cu coroniţă, primind ca premiu, cărţi.Scriitorul îşi va aminti cu recunoştinţă de învăţătorul său din clasa a III-a, Bazil Drăgoşescu.

Mai târziu, se produce un eveniment covârşitor, care a rămas adânc săpat în inima lui Ion, şi anume, vizita domnitorului Cuza laPloieşti, cand acesta din urmă a intrat  în clasa lui Bazil.1864-1867 Ion frecventează gimnaziul Sf.Petru şi Pavel din Ploieşti.

În 1868, Luca, instalat cu mama lui la Bucureşti, probabil în casa lui costache Caragiali, nepotul devine elev al clasei de declamaţie şi mimică a acestuia, la Conservator.În toamna anului 1868 îl cunoaşte pe Mihai Eminescu, pe atunci sufler în trupa lui Mihail Pascaly.Poetul, în vârstă de 16 ani, i-a făcut o impresie puternică.După mulţi ani îşi va aminti cu emoţie de acest început al prieteniei lor.

  • O scrisoare pierdută”
Apropo  I.L.Caragiale este scriitorul meu preferat , deoarece are o abordare realista in toate operele sale … fie ele piese de teatru , momente si schite sau povestiri .

Reclame